Minister Jurzyca chce na Slovensko dotiahnuť špičkové univerzity

23.01.2012 Bratislava

Bratislava 23. januára (TASR) – Kvalite vysokoškolského vzdelávania na Slovensku by podľa šéfa rezortu školstva Eugena Jurzycu (SDKÚ-DS) mohlo pomôcť vytvorenie spoločných študijných programov so špičkovými univerzitami. Študent by tak mohol získať dva diplomy - z domácej aj zahraničnej školy alebo jeden spoločný. V zahraničí by pritom strávil časť štúdia.

„Takýmto spôsobom by sme tú príležitosť študovať na špičkovej univerzite dotiahli na Slovensko a súčasne by to pomohlo v tom, že by dochádzalo k masívnejšiemu importu toho vzdelávacieho know-how zo špičkových univerzít na naše vysoké školy,“ povedal Jurzyca v rozhovore pre TASR.

Dodal, že medzinárodnú spoluprácu škôl ministerstvo podporilo cez výzvy zo štrukturálnych fondov. Vysoké školy v Bratislavskom kraji si môžu požiadať o nenávratný finančný príspevok na tento účel v maximálnej výške 500.000 eur do 26. marca 2012. Celkovo boli pre školy v Bratislavskom kraji a Slovenskú akadémiu vied (SAV) z operačného programu Vzdelávanie vyčlenené dva milióny eur. Agentúra ministerstva školstva pre štrukturálne fondy (ASFEU) zverejnila túto výzvu pred necelým týždňom.

Výzvu pre vysoké školy a ústavy SAV v ostatných krajoch Slovenska vyhlásila ASFEU už pred Vianocami. Minimálna výška príspevku na jeden projekt je 500.000 eur, maximálna dva milióny eur. Školy o ne môžu žiadať do 27. februára. Agentúra na túto výzvu vyčlenila 50 miliónov eur.

Jurzyca hovorí, že tieto prostriedky by školám mali poslúžiť len na rozbeh, t.j. na nájdenie partnera či vytvorenie spoločného študijného programu. „Peniaze zo štrukturálnych fondov by nemali slúžiť na bežný chod, to si už oni musia vyfinancovať, ale na jeho štart,“ povedal minister.

Podľa šéfa rezortu „bežia“ spoločné programy už aj v postsocialistických krajinách. „U nás minimálne. Sú rôzne pokusy, ale plnohodnotný spoločný program, kde dostane študent buď diplom aj zo zahraničnej univerzity, alebo tá zahraničná univerzita vydá spoločný diplom s našou a súčasne je tá univerzita z prvej dvestovky alebo stovky, také tu nie sú,“ dodal.

Udeľovanie spoločných diplomov so zahraničnými školami mala uľahčiť novela vysokoškolského zákona. Tá však pre pád vlády nestihla prejsť legislatívnym procesom.
 

Vyberte región